onsdag, juni 27, 2018

Konspirasjoner og konspirasjonsteorier. Skjedde fotbolls-VM i Sverige i 1958?

På Facebook ble jeg tagga av min kompis Roger Ødegård, som posta en lenke til en svensk dokumentar om fotball-VM i 58, der Sverige tok sølv på hjemmebane. "Ka du tru?", spør Roger. Jeg takker for tilliten til å mene noe om  konspirasjoner og konspirasjonsteorier. 

Først av alt, så vil jeg si at selv om man er paranoid, så betyr det ikke, at noen ikke er ute etter deg, det er viktig å huske dersom man drøfter slikt. 

En konspirasjon er en sammensvergelse eller et komplott, altså at flere enn en person, rotter seg sammen for å oppnå noe, gjerne skjult og uten å vise hvem som står bak. En konspirasjonsteori er en forklaringsmodell som går ut på at ting som er galt i verden skyldes at mektige grupper i hemmelighet sammensverger seg for å fremme sin egen, skjulte agenda. Konspirasjonsteori er også en nedsettende betegnelse som brukes for å signalisere at forklaringen er beheftet med logiske feil og problematisk omgang med fakta. (Store norske leksikon)

Dersom vi ser på påståtte konspirasjoner, som denne, eller på kjente konspirasjonsteorier knyttet til virkelige hendelser, så mener jeg at man rett og slett må bruke sannsynlighetsberegning for å anslå om teorien er troverdig eller fullstendig usannsynlig.

Alle land med respekt for seg selv har et landslag i fotball, et flagg, et bryggeri kjent i utlandet og minst en skikkelig konspirasjonsteori. I USA har man Roswell-UFOen og JFK-mordet og om månelandingen faktisk skjedde. I Sverige har man Palme-mordet. I Norge er det Gardermoen-Hurum utredningen, og dødsfallet til den som jobbet med den, som er vår mest utbredte konspirasjonsteori knyttet til en enkelthendelse.

I USA er det så mange utbredte konspirasjonsteorier, at jeg ikke orka å ramse opp alle. Og de mest grusomme, som at 9-11 var en innsidejobb, orker jeg ikke tenke på engang. Men også i det tilfellet, så kan en bruke sannsynlighetsberegning, ikke bare på antallet personer som måtte ha vært involvert, men også på det faktum at det var store eksplosjoner i bygningene. Hva er mest sannsynlig - at "noen" hadde plassert ut store mengder eksplosiver på forhånd og detonerte disse, eller at flytende aluminium kom i kontakt med vann i rør og sprinkleranlegg og at dette eksploderte? Tross alt, de fleste observasjoner av sjøormen i Loch Ness er gjort fra stranda ved den lokale puben rett etter stengetid.

En av årsakene til Hitlers vekst og fremgang i mellomkrigstiden er den såkalte Dolkestøtlegenden, altså at Tyskland tapte 1. verdenskrig fordi de væpnede styrker ble "dolket i ryggen" av forrædere, kapitalister, jøder og først og fremst politikerne i Weimarrepublikken. Historikere vil nok si at tapet var militært, eller at styresmaktene i Tyskland innså at med USA på Vestmaktenes side, så ville de tapt. Det finnes en lignende Dolkestøtlegende i Norge knyttet til 9. april, at Tyskerne kunne invadere Norge fordi AP-regjeringen hadde rasert forsvaret og ikke rustet opp. De som tror på det, har statistikk og statsbudsjetter på sin side. Også i USA har man en slik Dolkestøtlegende, knyttet til Vietnamkrigen, der feige politikere fikk skylden. Årsaken til at USA ga opp i Vietnam, var opinionen, som ikke likte alle kistene som kom hjem med døde unge menn.

I Norge kunne terrorhandlingene til Breivik i 2011 lett ha utartet seg til at konspirasjonsteorier rundt dette hadde blitt utbredt. Det er en grunn til at norske myndigheter fikk gjennomført en grundig og etterprøvbar etterforskning med påfølgende rettssak mot terroristen. Dette skulle ikke bli en traume for landet, slik Palme-mordet ble for Sverige.

Ironisk nok trodde Breivik på den såkalte Eurabia-teorien. Tilhengerne av denne konspirasjonsteorien hevder at det politiske etablissementet i Europa utøver appeasementpolitikk overfor den Den arabiske verden, og at dette leder til at europeiske ikke-muslimer blir en politisk og demografisk minoritet i fremtidens Europa. Ifølge denne teorien blir europeiske land systematisk islamisert gjennom planlagt immigrasjon fra muslimske land. Kjernen i teorien er at den politiske eliten i Europa opptrer som forrædere. For å få kjøpt olje fra de arabiske landene lar de disse oversvømme Europa med muslimske innvandrere, slik at Europa blir islamisert. Teorien har mange tilhengere, også i det jevne lag, i hele Europa. Dessverre er teorien mer utbredt her i Norge nå, 7 år etter terroren. Særlig AP, som var målet for Breiviks terror, rammes av at mange tror på dette. Og utsagn som "Ja Breivik var en fæl mann, det er jo noe i det det der med den fæle innvandringa og muslimene som..." er forbausende utbredt i almenheten.

Men la oss nå gå tilbake til det med sannsynlighetsberegning. Jo flere personer som må ha vært involvert i en konspirasjon, jo mindre sannsynlig er den. En utbredt konspirasjonsteori er at kondensstriper fra fly i virkeligheten er at "noen" slipper ut kjemikalier i lufta, såkalte Chemtrails. Når man ser hvor mange som må være, og har vært, involvert i dette om teorien skulle vært sann, så lyder det ganske usannsynlig. Med hundretusener av mennesker ansatt i flyselskaper, kjemiske fabrikker og flyplasser involvert, så ville noen plapret, og bevisene ville nådd offentligheten. Dermed kan man trygt avskrive den som en konspirasjonsteori.

Mange tror f.eks. på en konspirasjonsteori om at "noen" har satt ut ulv i Skandinavia, og at ulvens utbredelse skyldes dette. Men i teorien, kan svært få mennesker ha stått bak dette. Ja faktisk holder det at en person har drevet med ulveoppdrett og satt dyra ut i naturen. Da er det forresten ingen konspirasjon lenger, en konspirasjon er mellom flere mennesker. I følge Rovdata stammer all ulv i Skandinavia fra 5 individer, dette kan de fastslå fra DNA-testing av ulvestammen. DNA-testingen kan etterprøves. Men så er det sikkert noen som tenker at det er bare noen få personer som jobber med dette, resultatene kan manipuleres slik at det skjules at andre individer har blitt satt ut siden (og myndighetene står bak for å få folk til å flytte fra bygdene).

Sammenligner man disse konspirasjonsteoriene, vil man altså se at Chemtrails er så usannsynlig, at konspirasjonen ville vært umulig å skjule. Ulveutsettingsteorien derimot, fremstår som mer sannsynlig, da da konspirasjonen kan ha omfattet få personer som til nå har klart å holde kjeft.

Mens jeg skrev det over, har jeg sett dokumentaren om konspirasjonsteorien rundt fotbolls-VM i 58 og Sveriges sølv på hjemmebane. Dersom jeg bruker sannsynlighetsvurderingen på denne teorien, vil jeg si den er lite sannsynlig at den har rot i virkeligheten. Det var tusenvis av mennesker tilstede på kampene, også finalen. Det var haugevis med journalister, både fra Sverige og fra utlandet tilstede.  Kampen ble filmet og sendt på TV, sannsynligvis direkte. Det var så mange involvert, at ikke alle hadde klart å holde kjeft om det var noe i konspirasjonsteorien. Hadde kampene blitt spilt et annet sted, hadde neppe det publikumet som var tilstede, et annet sted, klart å holde kjeft om det. Og det siste punktet: Hvorfor skulle "noen" ha interesse av å gjennomføre denne konspirasjonen?


Ingen kommentarer: